Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffinki oliwkowe

Przepis dnia 2011-01-21
Muffinki oliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 15655

Pokochałam muffinki całym moim serduchem. Można je robić na: słodko, słono, gorąco, zimno, domowo, piknikowo, nowocześnie, staromodnie, bo muffinki są dobre na wszystko!

Składniki

  • mąka typ 650, 250g
  • mleko, 250ml
  • Margaryna do ciast, 125g
  • oliwki zielone ( nadziewane), 20 szt
  • wędlina bez tłuszczu, 4 plasterki
  • jajka, 2 szt
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól ziołowa, 2 łyżeczki
  • przyprawa do pizzy, 3 łyżeczki
  • cebula, 1/4 szt
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oliwki, cebulę i wędlinę drobno kroimy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, przyprawę do pizzy. Mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do miski z mąką, mieszamy. Następnie do mąki i masła dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej oliwki, cebulę i wędlinę i mieszamy. Powstałą masę nakładamy do foremek na około 3/4 wysokości i pieczemy przez około 30~40 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lea_k 22 lutego 2011 Zapewne masz rację z tymi foremkami - ja zasugerowałam się Twoim zdjeciem i myślałam, że papierowe wystarczą. Z pewnością zakupię jakieś "trwałe" foremki, bo babeczki były naprawdę smaczne i polecam jak najbardziej :) pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 18 lutego 2011 Więc pewnie zawiniły papierowe foremki... Moje pierwsze muffinki też w nich robiłam - one nie trzymają ciężaru ciasta i się rozpłaszczają podczas pieczenia, więc nie uzyskasz w nich takiej formy. Nadają się tak naprawdę jedynie do włożenia w foremkę metalową lub silikonową i wtedy robią za bardzo ładne papilotki, czym tak naprawdę w rzeczywistości są. Polecam Ci więc spróbowanie w foremkach z silikonu lub metalu. Z tego co wiem, to na przykład ładne foremki metalowe ma IKEA, ale poszukaj też jakiś sklepach z drobnym AGD - powinni mieć :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 17 lutego 2011 Proszku dodałam tyle ile w przepisie.
Masa nie stała w ogóle tylko była od razu nakładana do foemek i do piekarnika.
Foremki były papierowe, średnicy nie znam, ale chyba takie standardowe, niczym się nie wyróżniały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 16 lutego 2011 lea_k cieszę się że smakowały. Hm... co do wyrastania nie wiem co mogło się stać. Dodałaś wystarczająco proszku do pieczenia? Ile masa stała przed pieczeniem? Jakich foremek użyłaś?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 15 lutego 2011 Wypróbowałam - w smaku bardzo dobre, ale nie wiem dlaczego, nie wyrosły tak ładnie jak Twoje; właściwie to w ogóle nie wyrosły i bardziej przypominały małe placuszki niż muffinki :[ jakieś sugestie??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 30 stycznia 2011 Ok, skorzystam z podpowiedzi i wypróbuję w sobotę. Z pewnością podzielę się wrażeniami...smakowymi :]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

od-kuchni 27 stycznia 2011 lea_k przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. A więc tak. Babeczek powinno wyjść ok 18 do 20, zależy jaką masz średnicę foremki. Co do pierwszego pytania to ja nigdy nie wstawiałam tej masy do lodówki i boję się, że po takim zabiegu muffinki mogą nie wyrosnąć. Ale spróbuj, najpierw przygotować sobie składniki dodatkowe ( oliwki etc), a ciasto wyrobić na chwilkę przed przyjściem gości - babeczki i tak pieką się 30 minut. Poza tym ja podawałam je chłodne po kilku godzinach - smakowały tak dobrze jak ciepłe :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 27 stycznia 2011 Aha i chciałam jeszcze zapytać ile sztuk babeczek wychodzi z podanych składników??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 24 stycznia 2011 Pytanie: czy masę babeczkową można przygotować parę godzin wcześniej i przechować w lodówce, a potem tylko przełożyć do foremek i upiec. Chciałabym zrobić te babeczki na imprezę karnawałową, a nie chciałabym się podczas niej tłuc mikserem i siedzieć w kuchni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 21 stycznia 2011 Zdecydowanie do wypróbowania na najbliższej imprezie ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń