Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z jabłkami i cynamonem

Muffiny z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 5000

W ubiegłym roku na imieniny sprezentowano mi książkę Nigelli Lawson Kuchnia. Przepisy z serca domu. I tam właśnie natknęłam się na te muffiny. Są pyszne i godne polecenia, choć zdjęcie nie oddaje ich walorów (robione na szybko, bo domownicy podkradali muffiny). gorąco polecam

Składniki

  • 2 jabłka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania (w kryzysowych sytuacjach dawałam biały cukier 120 g i też były py
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml pitnego jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 75 g całych migdałów
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszkę do muffinek papierowymi foremkami (możesz użyć silikonowych foremek, posmaruj je lekko olejem)

  2. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, potem pokrój w małą kostkę i odłóż na bok

  3. Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu

  4. W osobnej miseczce lub dzbanku zmieszaj razem trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.

  5. Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. To będzie posypka na wierzch muffinek

  6. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłko i wymieszaj ale nie za długo. Ciasto ma być grudkowate

  7. Łyżką przełóż masę do foremek (ok 14 sztuk) i oprósz posypką

  8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. Następnie wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 min, a potem ostrożnie wyciąg muffinki i postaw na metalowej kratce do przestudzenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń