Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z kremem orzechowym... lub Nuss Nougat Creme Muffins

Muffiny z kremem orzechowym... lub Nuss Nougat Creme Muffins

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1699

Dodano:

Odsłon: 488

Jakiś czas temu natknęłam się w markecie pod tytułem Lidl na całkiem interesujące kremy... narodził się iście szatański plan! Skutek – diabelnie smaczne muffinki w czterech smakach! (P.S. nie reklamuję Lidla, ani kremów... to znaczy kremy samozwańczo reklamuję, bo są świetne, ale niestety nikt mi za to nie wpłaca żadnych cyfr na konto. Polecam zatem z czystym sumieniem!)

Składniki

  • (ok. 15 sztuk)
  • muffiny:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła (czyli ½ kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • krem i nadzienie:
  • 200ml (1 słoik) Nuss Nougat Creme
  • 250ml śmietany kremówki 36% (ja zawsze używam Piątnicy, gdyż najlepiej się ubija)
  • ok. 15 orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krok 1 – Robimy muffiny
    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier , sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Do papilotek nakładamy niepełną łyżkę ciasta – tak, aby przykryło dno papilotki. Na to nakładamy ½ - ¾ łyżeczki kremu nugatowego, a na kremie układamy orzecha laskowego. Takie nadzienie przykrywamy znów niepełną łyżką ciasta. Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a krem i orzech powinny być zasłonięte przez ciasto.
    6. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być... wilgotne i puszyste!
    7. Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy cierpliwie, aż całkowicie wystygną.

  2. Krok 2 – Robimy krem:
    1. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami resztę nugatowego kremu i miksujemy do połączenia się składników.
    2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. (Ja taki krem wkładam jeszcze na pół godziny do lodówki, gdyż wtedy gęstnieje i mam pewność, że nie spłynie z moich muffin w trakcie dekorowania).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń