Do góry

Dania główne Przepis na:

Mule w sosie maślano-winnym

Mule w sosie  maślano-winnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 134

Dodano:

Odsłon: 115

Dla wielbicieli owoców morza

Składniki

  • Małże 1 kg
  • kostka masła
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • główka czosnku
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • świeża pietruszka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Małże wyszorować, zeskrobać narośla, umyć pod zimną bieżącą wodą oraz oddzielić zamknięte od otwartych.
    W wyższym garnku roztopić masło dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wino z sola i pieprzem. Po ok 2 minutach dodać małże i gotować pod przykryciem ok 6 minut do otwarcia muszli. W trakcie gotowania potrząsnąć z 3 razy garnkiem, aby muszle równomiernie się gotowały. Podawać zaraz po ugotowaniu ze skropionym sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń