Do góry

Dania główne Przepis na:

mumia ze szpinakiem i fetą

mumia ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 2278

Dzisiaj nie będzie fit ;-) Zawinięta pierś kurczaka w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to miła odmiana na obiad nie tylko od święta. Możemy wykorzystać różne farsze - feta i szpinak, pieczarki i żółty ser, boczek, suszone pomidory. Propozycji i smaków jest mnóstwo - każdy powinien wybrać farsz jaki lubi najbardziej. Polecam!

Składniki

  • piersi kurczaka
  • płat ciasta francuskiego
  • szpinak
  • feta
  • sól, pieprz, czosnek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.

  2. Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
    Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
    Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń