Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek ananasowo-kokosowy

Murzynek ananasowo-kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4402

Dodano:

Odsłon: 320

Murzynek z ananasem i posypką kokosową. Ciasto polane polewą czekoladową w esy-floresy.Ciasto miękkie, pyszne.

Składniki

  • MURZYNEK:
  • -1 masło (250g.) -1/2 szklanki wody -1 szklanka cukru
  • -3 łyżki kakao -1 cukier waniliowy -6 jajek
  • -2 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • OWOCE:-1 puszka ananasa krojonego
  • POSYPKA KOKOSOWA:
  • -250 g. kokosu -200 g. masła -200 g.cukru -2 żółtka
  • POLEWA:
  • -1 czekolada biała -2 łyżki mleka -1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. murzynek-Kakao z cukrem wymieszać,potem dolewać wodę i wymieszać.Dodać masło i na wolnym ogniu roztopić, mieszając.Potem ostudzić, do letniego. Żółtka lekko wymieszać. Wlać przestygniętą polewę, wymieszać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić i lekko wkręcić w ciasto. Wylać do blaszki z papierem do pieczenia.(25x42)
    Porozrzucać pokrojonego ananas na ciasto.

  2. posypka-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami, dodać kokos i rozdrobnić w palcach.Rozsypać na ciasto.

  3. Piec w 175* ok. 50-60 min. Pod koniec przykryć ciasto papierem, żeby kokos się nie spalił .
    Składniki na polewę roztopić nad parą i polać za nitką,zimne ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń