Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z serem

Murzynek z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 29059

Szybkie, smaczne ciasto, zamiast podstawowego sernika ;)

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka (250 ml) cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 czubate łyżki mocnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • Masa serowa
  • 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego lub gładkiego sera na sernik (np. Rolmlecz albo Figand)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1/3 kostki rozpuszczonej margaryny (około 80g)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto murzynkowe:

    Margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Odstawić do wystudzenia.

    Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Ubić pianę z białek z dodatkiem odrobimy soli.

    Delikatnie wymieszać.

  2. Masa serowa:

    Rozpuszczamy margarynę w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

    Mieszamy żółtka z cukrem, w przypadku pudru zrobi nam się mocno kleista masa.
    Dodajemy stopniowo biały ser.
    Na końcu dodajemy stopione masło i mąkę.

    Ubijamy pianę na sztywno i mieszamy delikatnie z serem.

  3. Pieczenie:

    To ciasto robię w dwóch długich formach, ale można je zrobić na płaskiej dużej blaszce.

    Robiąc w długich blachach - na spód nakładam ciemne ciasto i zalewam serem. (jeśli używałam sera gładkiego). Spryskuję ser odrobiną mleka.

    Robiąc na jednej blasze (jeśli używam sera mielonego), na spód daję ciemne ciasto a potem nakładam kleksy z białego sera.

    Nastawiam na 60 - 70 minut na 180 stopni - góra dół. Po 30-40 minutach ustawiam tylko górę.

    Ciasto za każdym razem wychodzi nieco inne. O czym dowiemy się jak rozkroimy ;)

    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 08 czerwca 2015 U nas to ciasto jest znane jako "Izaura". Z rozpuszczonych składników na ciasto można odlać 1/3 szklanki i polać ciasto po upieczeniu jak polewą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 maja 2014 Uwielbiam ten rodzaj sernika. Patrząc na Twój przepis przypomniało mi się, że dawno go nie piekłam. Musze nadrobić zaległości, bo ciacho pyszne. :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 maja 2014 murzynek z serem, nie robiłam nigdy! zabieram przepis do wypróbowania! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń