Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy z jeżynami

Przepis dnia 2016-08-19
Mus czekoladowy z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 6334

Dzisiaj proponuję Wam mus czekoladowy z jeżynami z dodatkiem chilli i kardamonu. Słodki smak kremu czekoladowego idealnie smakuje z kwaśnymi jeżynami. Mniaam!

Składniki

  • puszka kajmaku (masy krówkowej) 510g
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • mały kawałek czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 szklanki jeżyn
  • kawałki czekolady do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy chilli i kardamon.

    Czekoladę pozostawiamy do ostygnięcia, aż czekolada nie będzie ciepła w dotyku - ale nadal płynna.

  2. Kremówkę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć wlewamy do niej całą czekoladę. Miksujemy. Następnie cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy kajmak. Ubijamy do czasu powstania gładkiej masy.

  3. Na dnie miseczek układamy jeżyny, przykrywamy musem czekoladowym. Dekorujemy resztą owoców i czekoladą.

  4. Możemy podawać od razu jako miękki krem lub po schłodzeniu w lodówce jako jędrny mus.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń