Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy z mascarpone

Mus czekoladowy z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9899

Dodano:

Odsłon: 3779

przepyszny, delikatny, rozpływający się w ustach deser, z chrupiącymi, słonymi orzeszkami ...mmmm niebo w gębie na jesienne wieczory i nie tylko :-). z niewielu składników i ekspresowy w przygotowaniu, polecam :-)

Składniki

  • serek mascarpone 25 dag
  • żółtko 2
  • cukier 2 łyżki
  • gorzka czekolada 10 dag
  • orzeszki ziemne solone
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka króciutko przelać wrzątkiem (nie trzymać ich we wrzatku, ponieważ białko się zetnie). Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać zimny serek mascarpone i utrzeć razem krótko, do połączenia składników. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać energicznie szpatułką lub łyżką. Mus przełożyć do kieliszków, pucharków, szklaneczek, posypać pokrojonymi orzeszkami solonymi. Schłodzić ok. 1 godz. w lodówce.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń