Do góry

Desery Przepis na:

Mus kawowy

Przepis dnia 2011-10-02
Mus kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6735

Dodano:

Odsłon: 21524

Przepyszny, dwukolorowy, wirujący mus kawowy.

Składniki

  • 1 łyżka esencji kawy i cykorii
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka czekolady do picia w proszku
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki drobnego cukru
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy 2 miseczki. Do jednej wlewamy esencję kawy, do drugiej wsypujemy kakao i czekoladę w proszku. Jogurt naturalny rozdzielamy równo pomiędzy 2 miseczki, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Pianę rozdzielamy równo na 2 miseczki i mieszamy. Żelatynę również dzielimy na 2 części i łączymy z masami. Musy nakładamy na przemian po 1 łyżce do szklanek lub pucharków. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i obsypujemy odrobiną kakao.

  2. Uwaga: dla osób lubiących bardziej słodkie desery polecam dodać troszkę więcej cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 03 października 2011 No cóż, niektóre desery są z użyciem surowych białek. Oczywiście jajka trzeba sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Same białka są niewyczuwalne. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 01 października 2011 Super to wygląda:))) A smak pewnie grzechu wart:))) Do wypróbowania w najbliższym czasie:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 września 2011 O, taka gotowa esencja to dla mnie nowość, muszę poszukać w sklepach :). Myślę, że dzięki niej powstał taki piękny żółty kolor kontrastujący z masą z kakao. Mus ze zwykłą kawą pewnie będzie po prostu jasnobrązowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 30 września 2011 Rewelacyjny przepis... !!!
Zaraz zabieram się do miksowania...
Uwielbiam takie smakołyki :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 30 września 2011 Ja użyłam prawdziwej esencji kawy i cykorii (kupiłam taka w sklepie, to coś takiego jak aromaty do ciast, mocno skoncentrowane. Ale myślę, że można zrobić z jakiejkolwiek kawy, po prostu rozpuścić łyżkę w niewielkiej ilości wody. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 września 2011 A ta "esencja kawy i cykorii" to może być kawa zbożowa (np. Inka)?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 września 2011 Po prostu cudo !!! Nie mogę się napatrzeć :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń