Do góry

Dania główne Przepis na:

Mus z gęsich wątróbek

Mus z gęsich wątróbek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Mus z gęsich wątróbek"

Składniki

  • 40 dag gęsich wątróbek
  • 500 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kwaśnego jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 ml koniaku lub whisky
  • 1 łyżeczki przyprawy korzennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbki dokładnie umyj i oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. 

  2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj jabłko, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę korzenną, mieszając smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj wątróbkę (patelnia powinna być bardzo gorąca, by wątróbka nie zaczęła gotować się we własnym sosie). 

  3. Mieszając smaż 2 minuty (w środku powinny być miękkie). Wlej koniak lub whisky i smaż jeszcze ok. 1 min. Masło, które pozostało włóż do rondelka i roztop.

  4. Do naczynia włóż przestudzone wątróbki, cebulę z jabłkiem, dodaj przestudzone masło, zmiksuj blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mus przełóż do słoiczków, wstaw do lodówki, by zastygł. Podawaj ze świeżym pieczywem.

  5. 30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń