Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszelki po neapolitańsku

Przepis dnia 2015-12-29
Muszelki po neapolitańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 9870

Takiego makaronu jeszcze nie jedliście! Gwarantuje Wam, że jeśli raz go zrobicie - będziecie chcieli więcej. Samo przygotowanie nie jest trudne, a smak jest tak niesamowity, że możecie poczuć się jak we Włoszech :) Ta pasta składa się z kilku podstawowych składników, a jej zwieńczeniem jest zapiekana i zblendowana szynka parmeńska. Mniam!

Składniki

  • 600 g makaronu muszelki
  • 16 plasterków szynki parmeńskej
  • 5 dojrzałych pomidorów średniej wielkości
  • 2 szalotki lub dwie mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz czarny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory zanurzamy na kilka sekund w garnku z wrzącą wodą, a następnie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę.

  2. Czosnek i szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy je ok. 3 minuty na dużej i głębokiej patelni na oliwie z oliwek . Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotujemy 3 minuty, następnie zalewamy 750 ml wody i dokładamy pokruszoną kostkę rosołową i tymianek. Gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

  3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Plastry szynki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 minut, aby szynka trochę podeschła.

  4. Następnie schładzamy szynkę i blendujemy ją żeby uzyskała konsystencję wiórów.

  5. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Wyłączamy sos pomidorowy i miksujemy go do uzyskania konsystencji gęstego przecieru pomidorowego.

    Odcedzamy makaron i mieszamy go z gorącym przecierem pomidorowym. Gotową pastę przekładamy do miseczek lub na talerze i posypujemy zmieloną szynką parmeńską.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 grudnia 2015 Przepyszne i aromatyczne połączenie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń