Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muszle z makiem i bakaliami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 3,20 zł
Mak opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zalej go w garnku wodą tak, aby był tylko przykryty. Mocz godzinę. Potem gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny.
Mak odcedź, przepuść go dwa razy przez maszynkę. Połącz ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy oraz roztartym rdzeniem z laski wanilii.
Figi, orzechy oraz sparzone, obrane ze skórki migdały drobno posiekaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, osącz i lekko skrop rumem. Bakalie dodaj do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz połową kandyzowanych w cukrze owoców.
Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Osącz na sicie, ułóż na półmisku. Do każdej muszli nałóż łyżeczką porcję przygotowanej masy makowej. Udekoruj posiekanymi kandyzowanymi owocami.Źródło: Świat kobiety