Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewane ciasto drożdżowe"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, łyżkę cukru i 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj. Gdy zaczyn podrośnie, wlej kolejne 50 ml mleka. Dodaj 4 łyżki cukru, 3 żółtka, cukier waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Zagotuj pozostałe 80 ml mleka z 4 łyżkami cukru i z masłem. Dodaj zmielony mak, krótko pogotuj. Zdejmij masę z ognia. Dodaj rum, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z łyżką soku z cytryny. W rondelku skarmelizuj pozostałe 2 łyżki cukru. Dodaj marchew, podlej 50 ml wody, duś do miękkości. Następnie połącz z miodem i pokruszonymi biszkoptami.
Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Na jednym ułóż masę makową, na drugim marchewkową. Zwiń rolady i spleć razem. Ułóż w formie i zlep końce, tworząc wieniec. Posmaruj jajkiem, posyp migdałami. Gdy wieniec wyrośnie, piecz go 40 min w 170 st.
Czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.
Podczas przyrzą dzania drożdżowego uważaj, aby ciasta nie przegrzać. Gdy wyrabiasz je rękoma, nie grozi ci to. Jeżeli jednak używasz robota kuchennego, sprawdzaj co jakiś czas. Gdy ciasto zrobi się ciepłe, przerwij na chwilę miksowanie.Źródło: Świat kobiety