Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane kotlety mielone

Nadziewane kotlety mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 666

Dodano:

Odsłon: 520

Nadzienie dodaje smaku i koloru, czyniąc te kotlety mielone pysznym i nietypowym pomysłem na obiad.

Składniki

  • Mięso mielone, np z łopatki wieprzowej - 700 g
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Jajo kurze - 1 duża sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól, pieprz, kurkuma - po szczypcie
  • Ser żółty - 2 plasterki
  • Parówka - 1 sztuka
  • Szynka wieprzowa - 3 plasterki
  • Ogórki konserwowe - 3 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Olej roślinny lub smalec do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Cebulę pokroić i zmielić w maszynce razem z bułką i czosnkiem (można też użyć blendera). Połączyć z mięsem mielonym, dodać jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić.

  2. Ser żółty i szynkę pokroić w paski, a parówkę i ogórki w słupki długości ok. 6 cm.

  3. Z mięsa formować placki (najwygodniej robić to na dłoni), na środku układać po kawałku sera, szynki, parówki i ogórka, posmarować niewielką ilością koncentratu pomidorowego.

  4. Nadzienie szczelnie owinąć mięsem, formując kotleciki o walcowatym kształcie. Obtoczyć każdy kotlecik w mące wymieszanej z bułką tartą.

  5. Smażyć kotleciki na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń