Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe kotlety ziemniaczane. Wystarczą takie kotlety i obiad gotowy, nie potrzeba żadnych dodatków (no może poza sosem czosnkowym :) )
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 194
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1193
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 194
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1193
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować jak na zwykły obiad. Dodać po 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, papryki, curry i pieprzu czarnego. Następnie utłuc na puree i dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Piersi umyć i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a piersi w tym czasie doprawić półtorej łyżeczki curry, łyżeczką papryki i łyżeczką pieprzu ziołowego i wymieszać. Do podsmażonej cebuli dodać przyprawioną pierś i podsmażyć.
Na dłoni uformować placek z puree, nałożyć na niego podsmażone mięso, starty ser, zawinąć podnosząc krawędzie do góry i uformować kulkę (w razie potrzeby na górę można dołożyć nieco puree). Obtoczyć z jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Smażyć trzeba na wolnym ogniu i dość długo, aby serek w środku się dobrze roztopił :-) Kotlety bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, jak również z domowymi buraczkami. Na wszystko przepis można znaleźć na moim profilu :-) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)