Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nadziewane placki ziemniaczane"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 218
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 218
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj. Razem z cebulą zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj roztrzepane jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masę podziel na dwie części.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorący, nakła daj łyżką porcje ciasta ziemniaczanego lekko je rozpłaszczając. Na każdym placuszku rozłóż po plasterku sera oraz szynki. Przykryj masą ziemniaczaną. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Rada: Placki możesz podać z sosem ananasowym. Do rondelka wsyp 2 łyżki cukru i wlej niewielką ilość wody. Podgrzewaj aż cukier zacznie się karmelizować.
Następnie dodaj pół ananasa pokrojonego w kostkę, 2 drobno posiekane czerwone cebule oraz 1 łyżkę octu balsamicznego. Gotuj na średnim ogniu aż płyn się zredukuje (30-40 min).
Na ok. 10 min przed końcem gotowanie dodaj 2 łyżki suszonej żurawiny. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Świat i Ludzie