Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane tortille z piekarnika

Nadziewane tortille z piekarnika

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 530

Dodano: 04.06.2017

Odsłon: 1905

Nadziewane tortille z piekarnika

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • pół papryki czerwonej
  • Ser mozzarella i wiórki sera żółtego
  • przyprawa Taco
  • sól, pieprz
  • Do podania: kwaśna śmietana, kawałki pomidora, posiekana kolendra
  • 8-10 małych tortilli kukurydzianych
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.

  2. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki - oprószamy solą, pieprzem i przyprawą Taco. Smażymy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie rumiane i upieczone w środku. Odkładamy je na talerzyk po usmażeniu.

  3. Następnie cebulękroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Dodajemy kurczaka i odsączone pomidory z puszki, a także paprykępokrojoną w drobną kostkę. Podduszamy przez ok. 8-9 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy odrobiną przyprawy Taco w razie potrzeby.

  4. Każdą tortillę wypełniamy mieszanką z kurczaka i podmidorów. Posypujemy wiórkami sera na wierzchu. Wszystkie tortille układamy w ciasnym rządku. Pieczemy ok. 15-18 minut.

  5. Podajemy z pikantną salsą, kolendrą i gęstą kwaśną śmietaną.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń