Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane zapiekane warzywa po grecku

Nadziewane zapiekane warzywa po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 981

Dodano:

Odsłon: 6837

Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba najbezpieczniejsze danie na ciepło, które oferuje większość lokalnych tawern. Danie znane również w Polsce, choć częściej w wersji z ryżem i mięsem mielonym, tutaj w przytłaczającej większości jest to wyśmienite danie wegetariańskie. A smak dojrzałych w słońcu pomidorów pozostaje na długo!

Składniki

  • pomidory, 3sztuki
  • papryka różne kolory, 5sztuk
  • bakłażany, 2sztuki
  • ziemniaki pokrojone grubiej jak na frytki, 3sztuki
  • ziemniaki do nadziania, 3sztuki
  • cebule 1 do nadziania ,a druga posiekana, 2sztuki
  • ryż, 1.5szklanki
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
  • mięso mielone wołowe, 0,25gram
  • miąższ z pomidorów,które będziemy nadziewać+przecier ze świeżych pomidorów lub pumaro, 1szklanka
  • oliwa, około1,5szklanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, odciąć czubek (zachowując go), łyżką wydrążyć miąższ i przełożyć go do salaterki. Czynność tę wykonywać delikatnie by nie naruszyć ścianek pomidorów. Papryki obmyć, odciąć czubek, wyciąć nożem nasiona wraz z białym błonkami. Bkłażany umyć,przekroić na pól,wydrążyć łyżeczką środek posolić i odstawic na okoł20min żeby puściły goryczkę

  2. Wydrążone pomidory i papryki lekko posolić. Czubki zachować. Zmiksować miąższ z pomidorów na gładką masę i połączyć i polączyć z pummaro lub sokiem ze świeżych pomidorów.

  3. Cebulę zeszklić na oliwie,dodać mielone mięso lekko przesmażyć ,dodać suchy ryż,chwilę przemieszać ,dolać trochę wrzącej wody ,oraz rozpuszczoną kostkę wołową knorr.Poddusić to wszystko razem przez chwilę ,tak ,żeby ryż nie był miękki .Następnie doprawić i na końcu dodać natkę pietruszki

  4. Następnie łyżką stołową nadziewamy pomidory i papryki do wysokości nieco powyżej 3/ Z cebuli wydrążyć środek i tak samonadziać .Tak samo nadziać ziemniaki i bakłażany

  5. Przygotowane warzywa ulożyć w naczyniu do zapiekania.Ziemniakii wcześniej pokrojone jak na frytki ,poukładać między warzywa . Nakryć dciętymi czubkami. Polać sokiem pomidorowym , po wierzchu polać oliwą i niewielką ilością wody. Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. godzinę. Po tym czasie sprawdź czy ryż jest już miękki, jeśli nie, należy podlać wodą z oliwą. Odsłonić folię na ostatnie 5-10 minut zapiekania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irys78 27 września 2010 ja nie chce sie chwalic swoimi wynalazkami.....lubie poczytac co inni robią...i to uczy.....daje insiracje.....masz świetne pomysły.na pewno skorzystam!!!!pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ximona 27 września 2010 irys78 ,myślę ,że Ty jesteś początkujący kucharz (o przepisów ),i taki szczegołowy opis w sam raz Ci się przyda ,pozdrowka !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irys78 27 września 2010 na pewno smaczne,ale sposób przygotowania podany jak dla przedszkolaka.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń