Do góry

Desery Przepis na:

Najeżona tarta II - śliwki

Najeżona tarta II - śliwki

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4279

Dodano:

Odsłon: 956

Półwytrawny, doskonały jesienny deser. Na deszczowe popołudnie do herbaty. Na słoneczne popołudnie. Na każde popołudnie.

Składniki

  • pół porcji ciasta kruchego - można dodać 2 - 3 łyżeczki miałkiego cukru
  • kilogram śliwek
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jak przygotować kruche ciasto - zobacz inne moje przepisy.
    Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę na tartę. Można oczywiście ciasto rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim foremkę. Pamiętaj o wylepieniu brzegów.

  2. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki wyciągając pestki. Na cieście rozłóż śliwki promieniście, pierwszy krąg opierając na bokach formy, następne - na poprzednim.
    Jeżeli śliwki są bardzo soczyste można na dno wylepionej ciastem formy wsypać nieco tartej bułki - ciasto nie nasiąknie sokiem.
    Posyp śliwki dwiema łyżeczkami brązowego cukru.

  3. Piecz ok. 30 - 35 minut w 200 stopniach (termoobieg).
    Wyjętą, jeszcze gorącą tartę posyp pozostałym cukrem.
    Podobno na zimno również jest dobra - ale nie wiem, bo nigdy nie dotrwała :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń