Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2352

Dodano: 27.09.2012

Odsłon: 65769

Najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Idealnie wyważona konsystencja.

Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wandulka 02 lipca Najbardziej się wymądrzają te znawczynie ,które nie pieką a ja tyle serników już upiekłam więc wypróbowałam i ten przepis i muszę stwierdzić,że jest prosty i szybki ,ciasto puszyste jak "ptasie mleczko",nie jest za słodki i kalorycznie mi bardzo odpowiada bo nie ma dodatkowego tłuszczu ,polecam gorąco ,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efka111 02 lipca W dotychczasowych przepisach, które z powodzeniem wypróbowywałam, w składnikach na "sernik tradycyjny" występowało masło, jednak postanowiłam wypróbować coś nowego. Efekt pomimo wielkiej staranności i dobrych składników, porażka. Sernik twardy, suchy, niski. Wygląd i smak poprawiłam kładąc na wierzch truskawki zalane 3 galaretkami, trochę pomogło, ale nie ma się czym chwalić. Jeśli to nie pomyłka w składnikach oceniam przepis na mniej niż "0".

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edziulka 23 grudnia 2016 czy budyn dodawac w proszku czy normalnie ugotowac

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 05 listopada 2012 Ser biały żeby nie było grudek powinno się przepuszczać przez maszynkę 3 x minimum, nigdy nie słyszałam, ze kiedyś gospodynie domowe robiły to mikserem ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 26 października 2012 dorisek16 - zanim wtrącisz swoje 3 grosze to może byś przeczytał/a całą rozmowę. Alutka50 pisała, że taki sernik robiło się kiedyś- zapewniam: kiedyś się takich nie robiło! :)
ilovebakepl - prawdziwy ser wystarczy dobrze utrzeć mikserem, albo pałką- jak komuś się chce :) Ja nie lubię "usztuczniać", ale jak ktoś lubi chemię to jego sprawa :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 14 października 2012 ewisienka22: Ja nikomu nie karze kupować sera z wiaderka. Ja nie mam maszynki i jestem narazie na taki skazana :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorisek16 14 października 2012 Czy niektórzy naprawdę muszą się czepiać? Kiedyś było kiedyś, teraz jest teraz i juz:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 11 października 2012 alutka50, nie pamiętam, żeby kiedyś robiło się serniki z sera w wiaderkach :/ Wszystko musicie na siłę"usztuczniać", jakby nie było normalnego sera, mało Wam jeszcze chemii w jedzeniu?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 09 października 2012 Smak jest o wiele lepszy niż sobie wyobrażacie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 października 2012 Urzeka prostota składników i wspaniała konsystencja. Jak zawsze fantastyczne zdjęcie - marzę, by zanurzyć łyżeczkę (albo od razu łyżkę) w tej sernikowej masie :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń