Do góry

Desery Przepis na:

Najszybsze babeczki... o wielkim sercu.

Najszybsze babeczki... o wielkim sercu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 4133

Szybkie i łatwe w przygotowaniu

Składniki

  • mąki, 180 gr
  • masła w temperaturze pokojowej, 120 gr.
  • proszku do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
  • cukru, 180 gr.
  • duże jajka, 2
  • mleka, 6 łyżek
  • cytryna, starta skórka i sok
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

  2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 2- 3 minut.

  3. Umieszczamy w foremkach na muffinki ( foremki napełniamy do 3/4 wysokości)

  4. Pieczemy około 20 minut. Wersja z serduszkiem: Przygotowujemy ciasto i oddzielamy około 1/3 ilości. Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu) , barwnik dodajemy po troszkę, aż do uzyskania oczekiwanego koloru. Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki). Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 minut (jak tylko ciasto będzie na tyle trwałe, aby można było wycinać w nim nasze serduszka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (ja wyciągnęłam ciasto z foremki i włożyłam do lodówki , a następnie na kilka minut do zamrażarki). Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka. Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać. Musimy pamiętać, że ciasto troszkę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie dekorujemy. Uwaga! Musimy zapamiętać w jakim kierunku ułożyliśmy serduszka ,inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu!

  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

  6. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 2- 3 minut.

  7. Umieszczamy w foremkach na muffinki ( foremki napełniamy do 3/4 wysokości)

  8. Pieczemy około 20 minut. Wersja z serduszkiem: Przygotowujemy ciasto i oddzielamy około 1/3 ilości. Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu) , barwnik dodajemy po troszkę, aż do uzyskania oczekiwanego koloru. Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki). Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 minut (jak tylko ciasto będzie na tyle trwałe, aby można było wycinać w nim nasze serduszka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (ja wyciągnęłam ciasto z foremki i włożyłam do lodówki , a następnie na kilka minut do zamrażarki). Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka. Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać. Musimy pamiętać, że ciasto troszkę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie dekorujemy. Uwaga! Musimy zapamiętać w jakim kierunku ułożyliśmy serduszka ,inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń