Do góry

Dania główne Przepis na:

nalesniak

nalesniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 57177

zaleta nalesniaka jest to, ze mozna przyrzadzac jego rozne wariacje, robimy go ze skladnikow jakie aktualnie ''''zalegaja''''w spizarkowej szafce czy lodowce. w moim przypaku bylo to zamrozone mieso mielone, groszek konserwowy, marchewka, pomidory w puszce i kilka lodyzek szczypiorku :)

Składniki

  • mieso mielone, np.z indyka, okolo 20 dag
  • pomidory z puszki, 1
  • groszek konserwowy, okolo 0,5 puszki
  • marchewka, 2
  • kilka lodyzek szczypiorku
  • przyprawy; sol, pieprz, ulubione ziola, kostka miesna pieczeniowa, odrobina curry, papryka slodka, do smaku
  • zolty ser, kawaleczek
  • ciasto nalesnikowe: maka, mleko, jajko, odrobina soli, odrobina proszku do pieczenia, odrobina cukru, kilka lyzek oleju
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy nalesniki. Podane wyzej skladniki mieszamy razem. Trudno jest podac proporcje... Zwykle robie, jak to sie mowi ''''na oko''''. Chodzi o to by ciasto bylo w sam raz- nie za geste, nie za rzadkie i dobrze rozprowadzalo sie na patelni. Smazymy nalesniki.

  2. Miesko podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju, mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach podlewamy troszke woda i dodajemy przyprawy.

  3. Nastepnie miksujemy pomidory, aby je calkowicie rozdrobnic i pozbyc sie ewentualnie zalegajacych skorek. Uzyskany w ten sposob srednio gesty przecier pomidorowy dodajemy do smazacego sie mieska.

  4. Dodajemy starta marchewke i pokrojony szczypiorek.

  5. Doprawiamy do smaku. Tak powstaly sosik smazymy jeszcze przez chwilke. Dodajemy groszek Jesli sos zbyt gesty mozemy dodac troszke wody. Na koniec dodajemy utary ser.

  6. Tak powstalym farszem przekladamy nalesniki. Nalezy ulozyc je najlepiej w okraglym zaroodpornym naczyniu. Zapiekac w piekarniku okolo 15 minut. Mozna posypac zoltym serkiem, na pewno bedzie jeszcze lepsze!

  7. Do farszu mozna dodac jeszcze inne ulubione skladniki. Ja uzylam akurat tego co mialam aktualnie w domu.

  8. Tak narodzil sie pomysl na obiad, ktory bardzo smakowal!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Attaga08 09 kwietnia 2011 Odlot dla podniebienia, smaczny sprzątacz lodówki pyyyyychotka. do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inezis 09 kwietnia 2011 tusia: pomidory w postaci przecieru dodajemy do smazacego sie mieska i jeszcze chwile dusimy: punkt 3 i 5. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

regman 09 kwietnia 2011 Słowem :Wariacje z nalesnikiem dla mięsożerców". To lubię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia198812 09 kwietnia 2011 fajny przepis,ale jak dasz pomidory przed warzywami to sie nie uduszą i beda twarde,chyba ze oto chodzi:) napewno wyprobuje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darius 19 stycznia 2010 zapraszam do wszystkich do mojej kuchni.Dariusza Andruczyka pt Kuchnia Taty

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiek57 18 stycznia 2010 Ni to tort ni lazania ale pomysł doskonały. Każdy sam może dobrać sobie smak farszu. Ja wczoraj na naleśnika położyłem parówkę,kiszony ogórek , paprykę konserwową własmego wyrobu zwinąłem i obsmażyłem na małym ogniu. Potem polałem sosem czosnkowym i było bosko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 18 stycznia 2010 Bardzo fajny przepis.Robię podobny z nadzieniem podduszonych pieczarek i startego sera żółtego.Zalewam sosem beszamel i zapiekam.Polecam.Bardzo dobry pomysł z mięskiem i groszkiem.Gratuluję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 18 stycznia 2010 Bardzo fajny przepis.Robię podobne trochę z innym nadzieniem.Z pieczarkami duszonymi i z serem żółtym.Polecam.Można też zapiec z sosem beszamel.Gratuluję pomysłu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inezis 18 stycznia 2010 bardzo dziekuje za pozytywny odzew! ja sama na pewno jeszcze nie raz pokusze sie na nalesniaczka! i dalej bede eksperymentowac!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń