Do góry

Dodatki Przepis na:

Naleśniki crÊpes

Naleśniki crÊpes

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 296

Dzisiaj francuskie klimaty i przepis na moje ulubione, idealne naleśniki. Z podanych składników wyjdzie 20-25 cienkich naleśników.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 300 ml wody
  • 45 g cukru kryształu drobnego
  • szczypta soli morskiej
  • 5 jajek
  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy
  • 50 g roztopionego masła extra 82%
  • 1 łyżka stołowa wody różanej lub z kwiatu pomarańczy
  • masło do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Z mąki, mleka, wody, cukru i soli wyrób w misce ciasto.

    2. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na w miarę sztywną pianę.

    3. Żółtka, skórkę z cytryny lub pomarańczy, masło i wodę różaną lub z kwiatu pomarańczy wymieszaj i połącz z mieszanką mączną i ostrożnie połącz z nią pianę.

    4. Odstaw na 30 minut. Na patelni roztop odrobinę masła.

    5. Nalej na patelnię małą chochlę ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.

    6. Od razu podawaj.

    7. Smacznego :-)

    * W lodówce możesz je przechowywać do dwóch dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń