Do góry

Dodatki Przepis na:

Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe

Autor: Kasiek189

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 74

Dodano: 12.10.2017

Odsłon: 166

Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
    Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń