Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki "ruskie" z sosem pieczarkowym

Naleśniki ruskie z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4499

Dodano:

Odsłon: 5278

Kolejne danie typu "nie mam czasu a coś za mną chodzi". Tym razem padło na ruskie ;)

Składniki

  • ciasto na naleśniki (każdy ma swój ulubiony przepis)
  • 80 deko obranych ziemniaków
  • 2 kostki półtłustego twarogu (w sumie 40 deko)
  • 30 deko wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • pół kilo pieczarek
  • duża śmietana 12%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła + masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, wegeta (Natur), czosnek granulowany, maggi
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Boczek i 1 cebule kroimy w kosteczkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulkę i smażymy na złoto, studzimy i dodajemy do masy z ziemniaków i sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wegetą.

  2. Smażymy naleśniki (do tej ilości farszu potrzebujemy około 15 sztuk). Nadzienie nakładamy na połowę każdego naleśnika i składamy w trójkąty. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, cebulkę siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyzkę masła, podsmażamy cebulkę przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i maggi, często mieszając smażymy przez 5 minut. Podlewamy bulionem i dusimy przez kilka minut. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i stopniowo dodajemy do pieczarek, mieszamy i doprawiamy do smaku.

  3. Naleśniki osbmażamy z obu stron na klarowanym maśle i podajemy polane sosem pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń