Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z prażonymi jabłkami

Naleśniki z prażonymi jabłkami

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1567

Dodano: 22.02.2018

Odsłon: 2053

Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. Mam na nie pyszny i niedrogi pomysł! Naleśniki z jabłkami prażonymi. Jak przygotować domowe naleśniki z jabłkami - sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 500 ml mleka
  • 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania patelni
  • Na farsz:
  • ok. 800 g jabłek lub gruszek
  • 3 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody
    * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy

    * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu

  2. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki z jednej strony, odkładamy.

  3. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pozostałe składniki farszu - chwilę podsmażamy, odparowujemy powstały płyn

  4. Naleśniki smarujemy prażonymi jabłkami (rumianą, usmażoną część), składamy w chusteczkę, smarujemy miękkim masłem, oprószamy cukrem (ewentualnie cynamonem) i smażymy z obu stron na rumiano.
    Naleśniki podajemy udekorowane owocami i z gęstą śmietaną podaną oddzielnie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lutego Kolejne fajne naleśniki :)
Te to można w nieskończoność modyfikować i bez względu na to, czy na słodko, czy wytrawnie zawsze super smakują :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń