Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowa zapiekanka z serem

Naleśnikowa zapiekanka z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48250

Dodano:

Odsłon: 2343

Dzisiaj proponuję jarską zapiekankę naleśnikową z farszem pieczarkowo- porowym. Pyszna, chrupiąca, aromatyczna, sycąca. Same zalety :) W zimie tego typu dania sprawdzają się idealnie.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe: mleko 1 szkl, woda 1 szkl, mąka pszenna 2 szkl, jajka 2 szt (można dać jedno, też nic się nie stanie), kurku
  • farsz: pieczarki 70 dkg, por 1 szt (średniej wielkości), czosnek 2 ząbki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: olej do smażenia naleśników, ser żółty (u mnie gouda) 15 dkg
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby
    przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.
    Naleśniki z kurkumą mają śliczny, intensywny żółty kolor, czego być może mój aparat nie uchwycił.
    Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników (dość dużych).

  2. Jeżeli mamy usmażone naleśniki, zabieramy się za farsz.
    Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki i czosnek, podsmażać przez chwilę. Umytego pora pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do pieczarek. Warzywa doprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną 100 ml wody, dusić do momentu jej odparowania.
    W czasie, gdy warzywa nam się duszą, na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser. Jeżeli woda z pieczarek odparowała, zabieramy się za czynności końcowe.

  3. Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układamy folię aluminiową, na niej kładziemy naleśnika, następnie trochę farszu grzybowego i żółtego sera. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, dajemy drugą porcje farszu i sera. Czynność powtarzamy do wykończenia produktów. Ostatni naleśnik powinien być posypany wyłącznie serem.
    Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika, pieczemy około 30 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem.


  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Rewelacyjna wersja tortu naleśnikowego! Mniam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 grudnia 2014 kiedyś zrobiłam naleśniki z podobnym nadzieniem, były pyszne, więc zapiekanka też na pewno jest pyszna Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń