Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowe misiaczki na deser"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz szczyptą proszku do pieczenia i jajko. ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody mineralnej gazowanej.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję przygotowanego ciasta.
Kolejno smaż na patelni cztery większe placki (o średnicy 12 cm), osiem małych (6 cm) i cztery zupełnie malutkie (2-3 cm). W razie potrzeby dokładaj masło.
Z dużych naleśników zrób główki, z mniejszych uszy, a z malutkich pyszczki misiaczków. W miejscu oczu umieść dowolne owoce.
czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety