Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na owocach berberysu.

Nalewka na owocach berberysu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1063 Ocena: 11151

Dodano:

Odsłon: 1883

Nalewka działa przeciwgorączkowo. Skuteczna w leczeniu przeziębień i infekcji grypowych. Pomaga w leczeniu anemii i likwiduje zaparcia. Użyteczna w leczeniu wątroby. Jest bardzo smaczna. Sezon na zbiór berberysu jest w pełni, więc szukajmy go i zrywajmy :)

Składniki

  • owoce berberysu 1 kg
  • cukier 50 dag
  • liście z drzewa cytrynowego 15-18 szt. (można bez)
  • alkohol 47,5% (1 litr spirytusu rozcieńczony z litrem wody)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte, oczyszczone osuszone owoce berberysu wstawiamy do zamrażalnika na tydzień. Po tygodniu berberysi wkładamy do słoja. Dodajemy liście z drzewa cytrynowego i zalewamy alkoholem (1 litr spirytusu 95%, rozcieńczony z litrem wody). Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po okresie maceracji nalew wytrawny zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni, codziennie mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia się cukru. Cukier wyciągnie z berberysu jeszcze wiele dobrych składników. Po okresie maceracji z cukrem, zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Filtrujemy i nalewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce (piwnica) na okres 6 miesięcy do dojrzewania nalewki. Po tym okresie możemy delektować się pysznym smakiem nalewki,ale nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy schłodzoną.

  2. Na zdrowie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń