Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na pigwie

Nalewka na pigwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 33669

Według mnie to niekwestionowana królowa wszystkich nalewek !!!

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • 1 l wódki 40%
  • 0,25 l spirytusu 95%
  • 0,25 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

  2. Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.

  3. Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.

  4. Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.

  5. Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.

  6. Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

immortalsun 29 września 2018 Cześć!
Czy słoik, w którym mają stać owoce zalane wódką ma być przykryty? Jeśli tak to czy lepiej przykryć go gazą czy zakręcić zakrętką? Ludzie piszą, że alkohol paruje jak pod gazą..?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 stycznia 2014 Najlepsza rzeczywiście, u mnie ostatnia butelka stoi już 5 lat i właśnie ma taki ciemny kolorek :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 30 stycznia 2014 Na zimowy wieczór w sam raz na rozgrzanie. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 29 stycznia 2014 nalewka z pigwy pyszna, ale nalewka z pigwowca to raj w kubkach...smakowych :)kciuk :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń