Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na winogronach

Nalewka na winogronach

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16197

Dodano:

Odsłon: 25540

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponuję wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.

Składniki

  • Składniki - proporcje:
  • 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych
  • 1 l spirytusu 70 procentowego
  • pół kg płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5-6 goździków
  • pół laski wanilii
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni potrząsałem słojem.
    Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiącu, aby nalewka dojrzała.
    Zdjęcie nalewki zamieszczę po jej rozlaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 16 grudnia 2015 Dodałem dwa nowe zdjęcia nalewki, która po wielu tygodniach dojrzewania została rozlana, teraz jeszcze 3 miesiące i będzie się można delektować :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń