Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową.Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10035
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9072
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6426
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10035
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9072
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6426
Składniki
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier.
Całość zamykamy i odkładamy w jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił.
Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni.
Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną.Całość ponownie przecedzamy przez gazę.
Wlewamy do butelek i gotowe :-)Wiadomo, nalewka jest najlepsza jak postoi dłużej. Jest pyszna