Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową.Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13190
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2546
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4650
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13190
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2546
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4650
Składniki
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier.
Całość zamykamy i odkładamy w jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił.
Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni.
Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną.Całość ponownie przecedzamy przez gazę.
Wlewamy do butelek i gotowe :-)Wiadomo, nalewka jest najlepsza jak postoi dłużej. Jest pyszna