Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nalewka z dzikiej róży"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 43
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 169
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 50
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 43
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 169
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 50
Składniki
Owoce oczyść, usuwając nasiona, umyj i osusz. Zasyp w dużym słoju cukrem i postaw w cieple, aby puściły sok. Co 2 dni potrząsaj słojem.
Po 2 tyg. wlej do słoja z owocami spirytus z wódką, zakręć i odstaw na kolejne 2 tyg., co parę dni wstrząsając. Po tym czasie zlej, przecedź i przelej do butelek.
Postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa po 2 miesiącach (ale im dłużej stoi, tym jest lepsza).
Szybsza wersja: 50 dag owoców róży rozgnieć, zalej litrem wódki żytniej.
Dodaj 25 dag miodu, wymieszaj, ustaw w cieple na 2 tyg. Następnie zlej znad owoców, przefiltruj. I gotowe!Źródło: Świat kobiety