Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 93

Przepis wart wypróbowania: "Nalewka z dzikiej róży"

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży (bardzo ważne: zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • szklanka (250 ml) spirytusu 95 proc
  • 0,5 litra wódki 40 proc
  • 60 dag cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce oczyść, usuwając nasiona, umyj i osusz. Zasyp w dużym słoju cukrem i postaw w cieple, aby puściły sok. Co 2 dni potrząsaj słojem.

  2. Po 2 tyg. wlej do słoja z owocami spirytus z wódką, zakręć i odstaw na kolejne 2 tyg., co parę dni wstrząsając. Po tym czasie zlej, przecedź i przelej do butelek.

  3. Postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa po 2 miesiącach (ale im dłużej stoi, tym jest lepsza).

  4. Szybsza wersja: 50 dag owoców róży rozgnieć, zalej litrem wódki żytniej.

  5. Dodaj 25 dag miodu, wymieszaj, ustaw w cieple na 2 tyg. Następnie zlej znad owoców, przefiltruj. I gotowe!

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń