Do góry

Napoje Przepis na:

nalewka z pigwy

nalewka z pigwy

Autor: jowita

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 136

Dodano: 20.02.2010

Odsłon: 57200

pigwa jest u nas niedoceniana, mam nadzieję, że moja nalewka będzie wszystkim tak smakować jak moim znajomym

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. owoce wydrelować, drobno pokroić

  2. w słoju układać owoce, przesypywac cukrem, odstawić na 2 - 3 dni, aby puściły sok ale nie fermentowały

  3. gdy pigwa puści sok, zamieszać aby trochę rozpuścić cukier, dodac 0,5l spirytusu oraz 0,5l wódki, pozostawić na 6-8 tygodni

  4. po np.8 tygodniach, przecedzić i otrzymaną nalewkę postawić w chłodnym miejscu, powinna dojrzewac ok. 3 miesięcy, potym czasie zlać do butelek i smacznego

  5. a odcedzone owoce można zalać 0,5l wódki, tak aby przynajmniej przykryło owoce, odstawić na 6-8 tygodni, po tym czasie zlać i odstawić na kolejne 3 tygodnie. Ta nalewka jest mniej słodka ale aromatyczna i również smaczna

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Befado 20 lutego 2010 Znam i mam w ogrodzie pigwę,można ją dodać do herbaty jak i zrobić wyśmienite wino,które robi moja Mama.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń