Do góry

Przetwory Przepis na:

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 7179

Nastał jesienny czas, czas chłodu i infekcji górnych dróg oddechowych. Od paru lat, gdy tylko poczuję, że "coś zaczyna mnie brać", wieczorem, po rozgrzewającym prysznicu, wypijam 1-2 kieliszeczki nalewki i wskakuję do łóżka. Póki co ta metoda działa. Dzisiaj zaproponuję Wam nalewkę z żurawiny. Jest to dobry czas na jej przygotowanie, ponieważ nie brakuje jej teraz na sklepowych półkach.

Składniki

  • kilogram żurawiny
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu
  • szklanka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę myję i pozostawiam w durszlaku, żeby woda obciekła z owoców. W tym czasie mieszam ze sobą wódkę i spirytus.

  2. Żurawinę można lekko zgnieść, dzięki temu puści więcej soku. Owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiam do ciemnego miejsca na ok. 2-3 tygodnie. Nalewkę zlewam do butelek i szczelnie zamykam korkiem.

  3. Nalewkę piję po okołu 2 miesiącach od zabutelkowania.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń