Do góry

Desery Przepis na:

Neisser Konfekt (nyskie konfekty)

Neisser Konfekt (nyskie konfekty)

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2843

Dodano:

Odsłon: 7767

Przepis nieco zapomniany, wyciągnięty na światło dzienne z czeluści internetu. Pierniczki są mało znane, jednak tak pyszne i proste w przygotowaniu. polecam ;)

Składniki

  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • po 1/2 łyżeczki: mielonego cynamonu, kardamonu i goździków
  • 50 dag mąki żytniej (użyłam pół na pół pełnoziarnistej i zwykłej żurkowej typ 700)
  • 125 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 25 g cykaty (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej – drobno posiekane)
  • 1 jajko
  • 7-8 g potażu rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody (ja skutecznie zastąpiłam mieszanką sody i amoniaku)
  • woda (przegotowana, ale nie wrzątek)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podprażone orzechy wraz z cykatą drobno siekamy. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy i dolewamy nieco wody (niecałą szklankę), aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Lepiej aby było nieco trochę zbyt wilgotne i luźne, ale na tyle zwarte, aby dłońmi oprószonymi maka dało się uformować kulki. w razie potrzeby do ciasta dodać można jeszcze mąki.

  2. Pierniczki nieco urosną, dlatego układając je na blaszce dobrze zachować niewielkie odstępy. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez mniej więcej 15 minut. Nie chcę podawać dokładnie czasu, bo mój piekarnik piecze nierówno. Z pierniczków wykrawać można również różnego kształty, wałkując ciasto na grubość 5 cm, jednak klasyczne Konfekty są okrągłe. Gotowe i wystudzone ciastka lukrujemy a następnie oblewamy czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej. Mamy również wersję jedynie z czekoladą. Ja użyłam pomady wodnej oraz czekolady deserowej.

  3. Na pewno każdy z Was dobrze zna słynne Katarzynki. Jeżeli nie piekliście ich osobiście, na pewno mieliście nieraz przyjemność ich kosztować. Są to aromatyczne pierniczki, które charakteryzuje brak tłuszczu w składzie (masła, margaryny, smalcu, oleju). Tymczasem to tłuszcz nadaje tej przyjemnej wilgotności wypiekom, co za tym idzie po upieczeniu Katarzynki bywają twarde a miękkości nabierają dopiero po czasie, kiedy to zdążą nałapać wilgoci z powietrza. Podobnie jest z Konfektami. Przynajmniej jeżeli chodzi o tłuszcz. Ja starałam się przemycić do ciasta jak najwięcej wody – tak tylko, żeby móc uformować pierniczki, ponadto pilnowałam aby ich nie „przepiec” i nadmiernie nie wysuszyć, tylko tyle, aby nie były one surowe. A więc czy pierniczki mają leżakować po upieczeniu? Mogą, w zależności od tego czy wyjdą suche po upieczeniu.Wiele pierniczków leżakuje jeszcze PRZED upieczeniem i tu przykładem może być przepyszny piernik staropolski (tak, klikajcie, pieczcie, bo warto). w znalezionym przeze mnie przepisie o leżakowaniu nie było mowy, toteż pominęłam ten proces. Jednak w składzie znajduje się potaż – pokrótce powiem, że jest to spulchniacz, który dodawany jest do wypieków wymagających dojrzewania. Właśnie, naszego „starpolskiego”, też powinniśmy piec z jej dodatkiem, a nie na sodzie czy proszku jak to się czyni, niemniej jest to na prawdę trudno dostępny produkt. Jeżeli macie trochę cierpliwości, może warto niewielką porcję włożyć do lodówki i po miesiącu sprawdzić, porównać ;) Co jeszcze z różnic? Tego w podanym przepisie nie znajdziecie – ale są to pierniczki pieczone na mące żytniej. Do większości wykorzystuje mię mielonych migdałów, orzechów czy też mąki pszennej, dlatego możemy to uznać za mały ewenement. Zamiast tradycyjnej mieszanki przyprawy korzennej wykorzystujemy tu też kompozycję 3: cynamonu, goździków i kardamonu. Pierniczki lukruje się lub oblewa czekoladą…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 listopada 2015 czy uformowane kulki należy spłaszczyć? co to jest ,,pomada wodna,,? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń