Do góry

Desery Przepis na:

Niedzielny tort czekoladowy z wiśniami z likieru

Niedzielny tort czekoladowy z wiśniami z likieru

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 320

Dodano: 11.11.2012

Odsłon: 9061

Pyszny, lekki biszkopt kakaowy, wspaniale wyrośnięty bez dodatku proszku do pieczenia. Z bogatym wnętrzem: Bita śmietana osłodzoną białą czekoladą i mocno pijane i aromatyczne wisienki- pozostałość po robionej latem nalewce. Całość oblałam błyszczącą czekoladą. Zapraszam.

Składniki

  • jajka, 5
  • cukier, 165g
  • mąka pszenna (tortowa), 115g
  • kakao, 40g
  • biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, 100g
  • żelatyna rozpuszczona w odrobinie goracej wody, 2 łyżeczki
  • śmietana 36%, 500ml
  • czekolada godzka, 150g
  • masło, 130g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy ok 22cm wyłożyć papierem, boków nie smarować masłem.

  2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać ostrożnie po jednym żółtku (nie przestając ubijać).

  3. Mąkę przesiać z kakao. Delikatnie wmieszać szpatułką do masy jajecznej.

  4. Przelać do tortownicy, piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 160-170oC, do tzw. suchego patyczka.

  5. Gorącą formę z biszkoptem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości ok 60cm. Ja zawsze dla pewności rzucam biszkoptem 3 razy, może nieco przesądnie?:) Potem włożyć ciasto z powrotem do uchylonego piekarnika, żeby tam wystygło.Dopiero gdy całkowicie wystygnie, delikatnie wyciągnąć z formy i przekroić na 3 części.

  6. śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną czekoladę, następnie żelatynę.

  7. Pierwszy blat dobrze nasączyć wiśniówką rozmieszaną z wodą, nałożyć krem, wiśnie z likieru, przykryć kolejnym blatem i wykonać te same czynności. Na wierzch nałożyć ostatni blat i przygotować polewę (czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem. Oblać tort, pozostawić do wystygnięcia w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 Wygląda superowo. Wrzucam do ulubionych i przy najbliższej okazji sama zrobię:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 11 listopada 2012 Dziękuję za miłe słowa:) Niebawem następne przepisy, a tymczasem zapraszam na mojego bloga. Miłego tygodnia!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 11 listopada 2012 Nie znam lepszego połączenia jak czekolada, wiśnie i śmietana :) Wygląda przepysznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 listopada 2012 Przepysznie wygląda i napewno tak smakuje...5..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 11 listopada 2012 zgadza się, ja też zawsze rzucam biszkoptem :) - tylko raz, ale efektywnie :) polecam to naprawdę działa :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 11 listopada 2012 Przepis na rzucany biszkopt z Moich Wypieków. Jak rzucisz, biszkopt nie "klapnie", pozostanie wspaniale puszysty. Polecam (choć może oszczędziłabym foremkę ceramiczną) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 11 listopada 2012 Dlaczego się rzuca blaszką? Gorzej jak ceramiczna! ;P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń