Do góry

Śniadania Przepis na:

Niezwykłe jajko sadzone

Niezwykłe jajko sadzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 443

Kremowe żółtko posadzone na usmażonym białku, całość uzupełnia słony smak kawioru i soczysta natka pietruszki. Sekret tego jajka tkwi w jego zamrożeniu przed dalszą obróbką.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Jajka dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.

    Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.

    Gdy jajka rozmarzną oddzielamy białka od żółtek. Białka smażymy na rozgrzanym oleju. Za pomocą foremek do smażenia jajek możemy nadać im ozdobny kształt np. gwiazdki, kółka lub kwiatka.

    Na usmażonym białku układamy kawior. Na tak przygotowanym spodzie układamy żółtka.


    Dekorujemy natką i kawiorem. Podajemy z podpieczonymi kromkami chleba.

    Żółtko jest pysznie kremowe, dlatego najlepiej smakuje, gdy je rozsmarujemy na grzance z kromki chleba. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 29 stycznia 2017 Wprawdzie na wspomnienie kawioru rzucą mną o ścianę, jednak przyznaję, że wygląda cudownie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń