Do góry

Śniadania Przepis na:

Nisktłuszczowe owsiane placki

Nisktłuszczowe owsiane placki

Autor: thesecret

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 315

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 146

Wegański przepis na dwuskładnikowe placki owsiane. Bardzo pożywne, treściwe i łatwe. Dobry sposób na szybkie, energetyczne śniadanie lub przekąskę między posiłkami.

Składniki

  • Płatki owsiane ok. 350g
  • Soda oczyszczona
  • len mielony
  • Nasiona (sezam, chia itp.) lub posiekane orzechy (włoskie, nerkowce)
  • *Łyżeczka białka serwatkowego lub odżywki białkowej
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy sodę, ziarna, len mielony i blendujemy na mąkę.

  2. Dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ciasto rękami. Dobrze wyrobiona masa powinna być jędrna, sprężysta i trzymać się całości. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę urosło.

  3. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju roślinnego. W międzyczasie formujemy placuszki, możemy podsypać lekko mąką.

  4. Smażymy na średnim ogniu, przez około 6-8 minut. Co chwilę przewracając.
    Podawać z dżemem, masłem orzechowym, miodem lub same.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń