Do góry

Desery Przepis na:

Number Cake

Number Cake

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1079

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 181

Number Cake podbija serca wszystkich łasuchów, w każdym zakątku świata.

Składniki

  • Ciasto; 400 g mąki 200 g masła 80 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa: 800 ml śmietanki 36% cukier waniliowy fix śmietanowy
  • Dodatki: np. truskawki maliny kiwi rafaello makaroniki ciasteczka wiórki i płatki kokosowe
  • Szablon Cyfr/liter
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę. – Nie jest to konieczne, ale po schłodzeniu cyfry bez problemu można wyciąć.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i ciasto najlepiej po wałkowaniu przełożyć na blachę wyłożoną papierem dopieczenia w której piec będziemy cyfry i dopiero w blaszce przykładamy do niego szablon cyfry i wycinamy za pomocą ostrego noża. (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie)
    Pieczemy 13-15 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem.
    Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką.
    Dekorujemy pierwszą cyfrę, którą przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na który również wyciskamy krem.
    Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi dodatkami. Użyłam ciasteczek które piekłam z tego samego ciasta cyfry a także zabarwiłam nieco śmietany sokiem malinowym, do dekoracji posłużyły mi również listki mięty, dekoracja zależy od naszych upodobań – „Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia”
    Torcik najlepiej podać na drugi dzień po przygotowaniu, gdy przynajmniej noc spędzi w lodówce.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń