Do góry

Dania główne Przepis na:

Obiad z worka

Obiad z worka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 8265

o obiad, który robi się sam! Nie trzeba nad nim stać i go pilnować. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - tylko 10 minut naszej pracy! Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni. Podudzia z kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki...

Składniki

  • podudzia z kurczaka 6 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • ziemniaki 2-3 szt.
  • limonka 1 szt.
  • rozmaryn suszony 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • szałwia suszona 1/2 łyżeczki
  • majeranek suszony 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • imbir mielony szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • worek do pieczenia 2 szt.
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią.

  2. Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
    Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki.

  3. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy.

  4. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń