Do góry

Przekąski Przepis na:

Obłędne pełnoziarniste penne

Obłędne pełnoziarniste penne

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 565

Dodano:

Odsłon: 8163

szybko i smacznie - Pyszny makaron w aromatycznym śmietankowo-kremowym sosie, przepis na 4 większe-6 mniejszych porcji... u mnie znika w tempie ekspresowym ;)

Składniki

  • makaron ciemnoziarnisty penne, opakowanie
  • Boczek surowy wędzony, ok 0,5 kg
  • cebula, 1 szt dośc duża
  • pieczarki, ok 0,5 kg
  • śmietanka 30%, 400-500ml
  • sól, pieprz,wegeta, wg uznania
  • zielona pietruszka suczona/świerza, duża garść
  • olej, kilka łyżek
  • oliwa z oliwek extra v., kilka łyżek
  • parmezan lun inny ulubiony ser żółty, wg uznania
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W obszernym rondlu na oleju i oliwie szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę , dodajemy skrojony w drobną kostkę boczek i lekko go rumienimy, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy całość ok 10 minut, następnie skręcamy na mały ogień i wlewamy śmietankę mieszamy doprawiamy oraz dodajemy pietruszkę-całość jest bardzo płynna.

  2. Makaron gotuję na pól-twardo al dente ok 9-10min w lekko osolonej wodzie ( wodę równocześnie nastawiam jak zaczynam robić sos)

  3. Podgotowany makaron wrzucam do sosu porządnie mieszam i na małym ogniu gotuję całość aż makaron zmięknie a sos zgęstnieje i zredukuje się do pożądanej ilości dość często mieszając -na samym końcu dodaję parmezan lub żółty ser.( ja osobiście lubię kiedy jeszcze jest trochę sosu ( ok 10 min gotowania) ale można redukować aż do całkowitego wchłonięcia w makaron jak kto lubi)

  4. Życzę smacznego- makaron jest smaczny w gęstym śmietanowym sosie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 02 kwietnia 2012 Bardzo dziękuję jest na prawdę pyszne. Co do odchudzenia- no cóż ja używam dobrego boczku chudego nie przerośniętego tłuszczem, sera żółtego nikt nie każe dodawać, można użyć śmietany 12% i rozcieńczyć ją do płynności mlekiem 0,5%. Ja nie boje się tłuszczu na pewno raz w miesiącu takie danie nikomu nie zaszkodzi ani kilku kilogramów nikomu od niego nie przybędzie, nie widzę potrzeby odchudzania bo w tym wypadku dobra śmietana i boczek to cały smak tej potrawy. pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 marca 2012 Przepis na pewno smaczny,ale trzeba zauważyć ile w nim tłustych składników : 0,5 kg boczku,400-500 ml smietanki aż 30 % ,oleju i oliwy po kilka łyżek i do tego ser żółty,który też zawiera bardzo dużo tłuszczu.Bez urazy ,ale tą potrawę należałoby trochę "odchudzić" !!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kama2 30 marca 2012 Musi być pyszne. Z pewnością wypróbuję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 29 marca 2012 Oj, jak ja lubię takie szybkie makarony. Nie wymaga wiele zachodu a można fajnie zjeść :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń