Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Obwarzanki cynamonowe"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 471
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 471
Składniki
65 min • Porcja 250 kcal • Koszt sztuki 60 gr • Przepis na 6 sztuk.
Ciasto: do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, resztę cukru, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 min.
Masa cynamonowa: masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych porcji. Formuję z nich wałeczki o dł. ok. 30 cm. Łączę ze sobą po dwa wałeczki, ściskając je na jednym końcu i zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą, tworząc okrągły obwarzanek.
Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je masą cynamonową. Piekę ok. 25 min w temp. 190oC, do zrumienienia.
<strong>Katarzyna Jaworek z Mętkowa</strong>Źródło: Kobieta i życie