Do góry

Desery Przepis na:

Obwarzanki cynamonowe

Obwarzanki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Obwarzanki cynamonowe"

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 2
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • jajko
  • 40 dag mąki
  • 5 dag masła
  • szczypta soli. Masa cynamonowa: 5 dag masła
  • 2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 65 min • Porcja 250 kcal • Koszt sztuki 60 gr • Przepis na 6 sztuk.

  2. Ciasto: do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 min do wyrośnięcia.

  3. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, resztę cukru, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 min.

  4. Masa cynamonowa: masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.

  5. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych porcji. Formuję z nich wałeczki o dł. ok. 30 cm. Łączę ze sobą po dwa wałeczki, ściskając je na jednym końcu i zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą, tworząc okrągły obwarzanek.

  6. Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je masą cynamonową. Piekę ok. 25 min w temp. 190oC, do zrumienienia.

  7. Katarzyna Jaworek z Mętkowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń