Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet o smaku czerwonej porzeczki

Ocet o smaku czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 5068

Dodano:

Odsłon: 541

Ocet o aromacie czerwonej porzeczki nadaje sie do wielu salat a takze jako dodatek do wielu potraw. W ozdobnej malej buteleczce jest tez doskonalym prezentem.

Składniki

  • 1 l octu winnego
  • 400 g świeżych czerwonych porzeczek
  • 6 łyżek miodu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dokladnie wysterylizowac butelke i zakretke.
    Umyc porzeczki i starannie je wysuszyc na papierowym reczniku, nastepnie wybrac dojrzale i nie zepsute owoce, przesypac je do butelki, dodac miód i ocet.
    Ustawic butelke na slonecznym parapecie i wstrzasac nia raz dziennie.
    Po ok. 2 tygodniach ocet uzyska wspaniały kolor i piekny aromat.
    Wtedy nalezy przecedzic go przez przez sito i przelac do nowej, czystej butelki.
    Od tego momentu ocet powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu.

  2. Ocet przechowuje sie kilka miesiecy, w ozdobnej, malej buteleczce jest tez doskonalym prezentem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń