Do góry

Dania główne Przepis na:

Odmienione mielone - z pieczarkami i serem

Odmienione mielone - z pieczarkami i serem

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2735

Dodano: 16.02.2017

Odsłon: 23809

Klasyczne mielone są smaczne, ale nie ukrywamy - nudne:). Dlatego urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, w tym przypadku pieczarkami i mocnym w smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym).

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 150g sera cheddar
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko L
  • 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz
  • olej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody.

  2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.

  3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 08 marca Rzeczywiście, niby zwykły mielony, a zupełnie inaczej smakuje. Lepiej! Delikatny kotlecik. Dodałam ser gouda, bo akurat taki miałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń