Do góry

Przekąski Przepis na:

Odrywane bułeczki

Odrywane bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2451

Dodano:

Odsłon: 355

Odrywany chlebek zna już każdy. A co powiecie na pull apart rolls, czyli bułeczki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim? Idealne na kolację, na grilla, wszystkie imprezy, albo do lunch boxu do pracy. Można upiec je z dowolnymi ziołami lub wzbogacić żółtym serem. Upiec duże, albo takie malutkie, na jednego zęba.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 210 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2- 3 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła do posmarowania po pieczeniu
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do foremki
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Foremkę na muffiny dobrze wysmarować tłuszczem. Drożdże i miód rozpuścić w letniej wodzie. Dodać dwie łyżki oliwy i odstawić na 10 minut, żeby drożdże ,,ruszyły“. Następnie wsypać mąkę i sól i dobrze zagnieść ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu pod nakryciem, aż zwiększy objętość o połowę.

  2. Oliwę, ząbki czosnku i czosnek niedźwiedzi zmiksować na pesto. Ciasto drożdżowe rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego, a następnie pociąć na kwadraty. Na większe bułki składać po pięć kwadratów. Na malutkie po trzy i wkładać do formy na muffinki. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. W tym czasie rozpuścić masło. Bułeczki wyjąć z pieca i jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem. Można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń