Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe na słodko, z cebulą i papryką

Przepis dnia 2018-08-13
Ogórki konserwowe na słodko, z cebulą i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2289

Dodano:

Odsłon: 8629

Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Przepis dwudniowy. 1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • na 5 litrowych słoików
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki soli do przetworów
  • 0,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
  • NA DRUGI DZIEŃ
  • 3 i 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 litra octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżeczek nasion gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonych goździków
  • 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień 1.
    Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po 3 mm. Pokroić ogórki na plasterki o grubości ok. 5 mm.

    W dużej misce ułożyć ogórki wraz z cebulą warstwami, przesypując solą, zalać zimną wodą w taki sposób, aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem.

    Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.

  2. Dzień 2.
    Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić).

    Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć.

    W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami.

    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

    Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Uzupełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć ze słoika powietrze i ewentualnie dolać zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da.

    Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garna, wlać wodę do ok. 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić jeszcze na 5 minut.
    Potem wyjąć słoiki na czystą ściereczkę, ustawić do góry dnem i przykryć kolejną ściereczką.

    Po 24 godzinach słoiki przenieść w chłodne i zaciemnione miejsce.
    Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

    Ogórki konserwowe zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie.
    Z niewielkimi zmianami.

    Są wyborne. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń