Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe bez skórki w miodowej zalewie. Lekko słodkawe, lekko kwaśne, pachnące czosnkiem i koperkiem. Na przygotowanie takich ogórków skusiła mnie Kasia, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, jednocześnie polecając przepis.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na spód każdego słoiczka wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, odrobinę kopru i obrany czosnek. Następnie słoiczki wypełniamy ogórkami.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną zalewę wlewamy do słoiczków z ogórkami. Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, po czym słoiki mocno zakręcamy
Ogórki w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na drewnianą deseczkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.