Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe z papryczką chilii

Ogórki konserwowe z papryczką chilii

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 452

U mnie ogórków konserwowych nigdy za wiele. Jedne bardzo ostre, inne łagodne - na wszystkie znajdą się amatorzy. Kolejne ogórki w zalewie octowej, tym razem z dodatkiem czosnku, papryczki chili i chrzanu.

Składniki

  • ogórki
  • zalewa:
  • woda 2 litry
  • cukier 10 łyżek
  • sól 2 kopiaste łyżki
  • ocet 200 ml
  • do każdego słoika litrowego:
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 3 szt
  • chrzan 3 plasterki
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • papryczka chili /1 szt na 4 słoiki/
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinkę.
    Z wody, cukru, soli i octu zagotowujemy zalewę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Do każdego litrowego słoika na dno wkładamy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, chrzan, gorczyce i pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Następnie w słoikach układamy dość ściśle ogórki. Do słoików z ogórkami nalewamy zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń